Projekt Danske Dyrenavne

Projekt Danske Dyrenavne (PDD) har haft til formål at sikre gode danske navne til danske smådyr som insekter m.v.

Før PDD kunne en 1. klasse samle masser af smådyr lige uden for skolen, uden at læreren havde mulighed for at give danske navne til alle. De fandtes simpelthen ikke.

Ét var, at læreren selvfølgelig ikke lige kendte et dansk navn på det enkelte dyr.

I stedet måtte læreren nøjes med et navn på hele gruppen, som hvert dyr tilhørte. Det var måske en bille. Det vil sige dyret var en art af de mere end 3600 arter biller, som er fundet i Danmark.

Da Projekt Danske Dyrenavne gik i gang i 1990, måtte vi finde frem til nogle retningslinjer for, hvad et godt dansk navn skulle være.

Det var nødvendigt af to grunde:

1. De fleste dyrearter havde kun et videnskabeligt navn og ikke også et dansk navn.

2. En stor del af de dyrearter, der havde danske navne, havde mere end ét navn. Derfor var tanken, at PDD også skulle bidrage til at udpege det bedste navn af de navne, der var i anvendelse.

For mange grupper af insekter og andre dyr ville det være helt overvældende at udtænke nye danske navne til de arter, der ikke havde det i forvejen.

I stedet måtte vi prioritere
– arter, som var særligt almindelige
– arter, som var udsat for særlig opmærksomhed
– arter, som kunne komme til at betyde noget særligt i offentligheden
– arter, som entomologer syntes, burde have et godt, dansk navn.

Retningslinjerne for, hvilke navne der var gode, éntydige navne lagde særlig vægt på, om et navn var udbredt blandt folk og anvendt i almindelige håndbøger.

Vi udarbejdede en database med alle de danske navne, vi kunne finde i publikationer fra omkring år 1900 op til tidspunktet for projektet.

Lige så vigtigt var det at få en opdateret liste over alle de videnskabelige navne, inklusive kategorier, som de enkelte arter var placeret i videnskabeligt. Med andre ord var det helt vigtigt, at få den videnskabelige systematik udredt som grundlag for arbejdet.

Dette er langt mere kompliceret, end det lige lyder.

Grundmaterialet fra databasen for de udvalgte dyregrupper blev publiceret som ’Dokumentationsbind …’ i serien fra Projekt Danske Dyrenavne.

De vil alle blive tilgængelige her fra Gratis-bøger.dk efterhånden.

Søg i søgefeltet på Projekt Danske Dyrenavne for at komme til de enkelte udgivelser.

Søren Breiting

Link til www.dyrenavne.com (Åbner i ny fane).

Link til Alle arter , som fortsætter, hvor Projekt Danske Dyrenavne måtte stoppe. (Åbner i ny fane).

Skriv en kommentar